NOUTATI:

 

Regulament de ordine interioară 2016

Turneul pe Echipe

Regulament de participare!

 1. Regulament internațional de snooker
 2.  Regulamentele de ordine interioară 

 1. Participanții trebuie să citească și să respecte regulamentul jocului de snooker, cât si regulamentul de ordine interioară al competiției.

 2. Participanții trebuie să  cunoască regulamentul de snooker foarte bine pentru a evita unele interpretări greşite sau neînţelegeri în timpul meciurilor.

 3. Participanții trebuie să respecte conduita sportivă şi de Fair-Play la masa de joc, cât şi din perspectiva de participant indirect la joc, conduită care se regăseşte în regulamentul de snooker.

4. Participanții vor avea un program stabilit în cadrul şedintelor premergătoare etapelor, pe care vor trebui să-l respecte cu stricteţe.

 6. Tacul trebuie să aibă pastila de 9 sau 10mm şi nu trebuie să fie mai scurt de 91,4 cm. (Obs: Nu se acceptă tacuri de biliard.)

 7. Creta nu se va pune şi nu se va lăsa sub nicio formă pe masă, făcând excepţie doar cazul în care aceasta jenează efectuarea unei lovituri tocmai prin faptul că se află în acel buzunar. După folosire se va ţine în buzunarul de la vestă sau cel de la pantaloni.

 8. Pe durata desfăşurării meciurilor, telefoanele mobile vor fi comutate în modul silenţios.

 9. Pe durata desfăşurării meciurilor, fumatul și consumul de băuturi alcolice sunt interzise.

 10. Orice abatere de la regulamente este sancţionată cu avertisment.

 11. Ținuta este obligatorie și constă în Ținută lejeră de zi.

 12. Jucătorul va avea în timpul jocului dar şi în afara acestuia un comportament civilizat şi moderat, specific sportului practicat.

 13. Jucătorului îi sunt interzise, sub penalitatea avertismentului urmat de eliminarea din joc cu pierderea meciului:

a)      Să se manifeste zgomotos (trântire de tac, cretă sau alte obiecte, lovirea mesei, a mobilierului sau a pereţilor, etc)

b)      Să se prezinte la joc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise de lege.

14. Să discute sau să vocifereze cu adversarul sau spectatorii sau chiar fără adresă (sie însuşi) sunt interzise.

 15. Jucătorul va fi de asemenea avertizat dacă nu revine la fotoliu după terminarea rândului la masă, unde are libertatea de a sta jos sau în picioare. Îi este însă interzisă deplasarea, ridicarea sau plimbarea în jurul mesei, etc, în timpul loviturilor efectuate de adversar. De regulă jucătorul merge spre masă după ce adversarul a ajuns la fotoliu.

 16. Orice repetare a vreunei fapte care a fost penalizată prin avertisment de către arbitru se va solda cu eliminarea din joc şi pierderea acestuia, indiferent de stadiul acestuia sau situatia punctelor.

 17. Jucătorii au obligația de a fi prezenți la masa de joc cu:

-       Se admite o întârziere de maxim 15 min de la ora de început a meciului.

 În caz contrar, jucătorul nu va mai avea drept la incalzire. Timpul alocat fiecărui jucător pentru încălzire este de 5 minute.  Dacă la ora fixă stabilită unul dintre jucători nu este prezent la masa de joc acesta va începe meciul cu un handicap de 1 joc (frame). Dacă acesta nu se va prezenta la masa de joc până cel târziu 15 minute peste ora stabilită pentru începerea meciului, va pierde meciul.

 18. Comportamentul ofensator al oricărui participant la competiție  la adresa partenerului de joc, a participanților la  competiție, a arbitrilor și al oficialilor(organizatorilor), va atrage sancțiuni până la excluderea din Club(local).

 19. Cei care doresc să modifice ora / ziua meciului și ajung la o înțelegere cu ceilalți jucători implicați, trebuie să anunțe unul dintre organizatori.

FINALA se joacă la ora: - Se acceptă modificarea orei conform regulamentului.

20. În orice moment al jocului, după incheierea rândului jucătorului la masă, dacă una dintre echipe are nevoie de cel puțin patru snookere pentru a putea câștiga acel joc,  jocul este încheiat. 

21. Taxa de participare pentru fiecare etapă va fi de 10 lei/jucător.

Din valoarea totală a taxei de participare se vor achiziționa premiile pentru etape. Premiile pentru fiecare etapă vor fi:

a)    Locul 1: Cupă +Medalie+ Diplomă

b)    Locul 2: Medalie + Diplomă

c)    Locurile 3: Medalii* + Diplome

 1. ( *în funcție de bugetul acumulat din totalul cotizațiilor)

d)    Cel mai mare Break: Medalie(trofeu) + Diplomă

Premiile vor fi înmânate după terminarea finale etapei  în curs sau ulterior vor putea fi ridicate de la Club, dar nu mai târziu de data primei  ședințe premergătoare etapei următoare.  Jucătorii care nu își vor revendica premiile până la următoarea etapă, nu vor mai beneficia de alte premii pentru etapele rămase din Campionat.

Alte reguli:

1. Strânge mâna cu adversarul la începutul şi sfârşitul unui meci.
2. Daţi mâna cu arbitrul la începutul şi sfârşitul unui meci.
3. Declaraţi toate greşelile proprii, în orice moment.
4. Nu sta într-o linie cu lovitura adversarului.
5. Nu faceţi remarci, comentarii despre un noroc al adversarului în timp ce un meci este în curs de desfăşurare. 
6. Nu vă plângeti de condiţiile de joc în timp ce un meci este în curs de desfăşurare.
7. Nu aprindeţi chibrituri sau brichete, şi încercaţi să evitaţi să tuşiţi în timp ce adversarul tău este la masă.
8. Nu renunţaţi la un joc sau meci când aţi ratat o lovitură în timp ce adversarul tău este încă la masă. Aşteptaţi ca adversarul să termine vizita la masă înainte de a renunţa. 
9. Nu vă certaţi cu arbitrul sau adversarul tău.

10. Nu treceţi prin faţa unui alt jucător de la altă masă, când acesta execută o lovitură.

11. Niciodată să nu interveniţi în alte jocuri, decât dacă vi se cere asta.

12. Respectaţi echipamentele de joc şi părăsiţi masa la fel precum aţi dori să o găsiţi

13. La repoziţionarea cu mâna a bilei albe în semicercul de start, este interzisă ajustarea ulterioară a poziţiei cu tacul.

14.Când este evident că niciunul din jucători nu va ieşi din/sau din preajma pachetului de bile roşii (de regulă din cazul existenţei unei bile roşii în zona bilelor inferioare şi/sau aproape de buzunar), jucătorii trebuie să fie ambii de acord asupra refacerii jocului, urmând a solicita arbitrului aceasta, constituind şi singurul caz în principiu admis în care jucătorii discută în timpul unui joc despre un aspect al acestuia.

15. Jucătorii sunt cei care solicită ştergerea bilei albe sau a alteia care urmează a fi jucată sau care tocmai a fost jucată.

16. Arbitrul va colabora strâns cu jucătorii la refacerea poziţiei dupa fault, solicitând opinia ambilor jucători.

17. Membrii fondatori ai clubului îşi rezervă dreptul de a-şi selecta membrii  participanți la competiție cât şi a aduce modificări în cadrul competiției. Modificările vor fi aduse la cunoştinţa participanților în cadrul sedinţei tehnice premergătoare etapei şi vor fi puse în aplicare la începutul lunii viitoare.

18. Echipele care confirmă participarea la competiție  și nu se prezintă trebuie să achite taxa de participare. Dacă nu achită taxa până cel târziu la următoarea ședință premergătoare competiției  următoare, nu vor mai avea dreptul de participare la următoarea competiție.

19. Toate abaterile de la regulament vor fi analizate de Comisia de Disciplină și Analiză a Ligii Campionilor în maxim 48 de ore  după terminarea fiecărei etape.

REGULI PENTRU SPECTATORI 
 

1. Sunt incluşi în noţiunea de spectatori şi ceilalţi participanţi la turneu care nu se află în timpul jocurilor conform programării.

2. În cazul în care nu există arenă montată, spectatorii vor putea urmări jocurile din picioare, fiind rugaţi să păstreze distanţa stabilită de arbitrii până la zona de joc.

3. Spectatorii sunt rugaţi să menţină liniştea şi o atitudine civilizată pe tot parcursul desfăşurării turneului.

4. Spectatorilor le este interzis cu desăvârşire (sub penalitatea evacuării din salon) să sugereze lovitura următoare sau să corecteze jucătorul dacă acesta atacă o bilă greşită, să poarte discuţii cu arbitrul sau cu oricare din jucători, să impiedice sau să perturbe în orice fel desfăşurarea jocurilor, la ambele mese. Deciziile în acest sens sunt la latitudinea arbitrilor.

5. Spectatorii sunt rugaţi să nu fumeze şi să nu consume băuturi alcoolice în aria rezervată acestora, fiind rugaţi să facă acestea la barul salonului.

6. Spectatorii sunt rugaţi să închidă telefoanele mobile sau să activeze modul "silenţios".

7. De asemenea spectatorii sunt rugaţi să nu conturbe concentrarea jucătorului în timpul efectuării loviturii sau a pregatirii acesteia, limitând aprecierile, încurajările sau aplauzele în timpul dintre lovituri şi oprind acestea imediat ce li se solicită de către arbitru, chiar dacă solicitarea vine de la masa cealaltă.

 

SISTEMUL DE JOC

 1. Se  joacă în sistem de grupe urmat de piramida eliminatorie.
 2. Echipele vor fi selecționate prin tragere la sorți.

-       Se vor constitui două urne valorice. Criteriul de departajare a jucătorilor repartizați în cele două urne va fi determinat de valoarea jucătorilor indicată de clasamentele locale din ultimii ani.

 1. Meciurile se vor disputa după sistemul:
  1. 10 bile roșii
  2. Primul joc va fi la dublu, startul jocului va fi tras la sorți la fel și ordinea jucătorilor la masă. Ordinea jucătorilor se păstrează pe toată durata jocului.
  3. Următoarele patru jocuri vor fi la simplu fiecare jucător dintr-o grupă disputând câte un joc cu fiecare jucător din cealaltă grupă. Ordinea jucătorilor va fi trasă la sorți la fel și startul jocurilor.
  4. Ultimul joc va fi la dublu inversându-se ordinea jucătorilor la masă, din primul joc. Startul jocului îl va avea echipa care în primul juc nu a avut lovitura de deschidere.
  5. În orice moment al jocului, după incheierea rândului jucătorului la masă, dacă unul dintre jucători/echipă are nevoie de cel puțin patru snookere pentru a putea câștiga acel joc,  jocul este încheiat.
  6. Se joacă după regula de fault şi ratare cu 3 repetări: Dacă la a treia repetare jucătorul nu își exprimă clar intenția de a juca bila obiect, va fi în continuare fault și ratare conform regulamentului international de snooker.
  7. Orice poziție de free ball încheie ciclul de ratare. Echipa la rând având posibilitatea să aleagă între:

                                          i.    Să continue din acea poziție la bila la rând

                                         ii.    Să aleagă poziția de free ball

                                        iii.    Să aleagă fault(cedează rândul la masă echipei adverse)

 1. În jocul la dublu loviturile consecutive dintr-un break vor fi executate alternativ de către jucătorii unei echipe.
 2. Jucătorii se pot sfătui pe parcursul jocului și al loviturilor până în momentul în care jucătorul la rând se pregătește să execute lovitura. Moment în care orice indicație din partea coechipierului se va  considera avertisment urmat de penalizare de 7 puncte.
 3. În jocurile la simplu jucătorilor le este interzis să se consulte, sfătuiască,sau să primească indicații de la coechipier pe toată durata jocului.
 4. Dacă se încalcă ordinea jucătorilor la masă, se constitue fault și penalizare de 7 puncte iar echipa își pierde rândul la masă. Jocul va continua în ordinea corectă a jucătorilor.
 5. Se vor nota Breakurile mai mari sau egale cu 20

 

 1. Câștigătorii grupelor vor fi capi de serie pe tabloul principal din piramidă. Echipele  provenite  din aceeași grupă se vor întâlni în piramidă după următorul sistem:
  1. Locul 1 cu locul 2 în finală
  2. Locul 1 cu locul 3 în semifinală
  3. Locul 1 cu locul 4 în sferturi
  4. Locul 1 cu locul 5 în optimi

                                                               i.      * argoritmul se păstrează  în continuare pentru un număr mai mare de calificați

 1. Toate meciurile vor fi trase la sorți respectându-se paragraful  4, de mai sus.
 2. Sistemul de joc pentru faza piramidală:
  1. Dacă la finalul unui meci rezultatul este egal, atunci se va juca încă un meci de departajare, la dublu.

                                                               i.      În acest ultim joc  singura regulă care se schimbă este:  3.h. Și anume, jucătorul care începe un break îl va continua până la sfârșit.

                                                             ii.      Startul și ordinea jucătorilor vor  fi trase la sorți.

 1. Sistemul de punctaj în grupe:
  1. Fiecare joc câștigat = 1 punct
  2. Criteriul de departajare a echipelor  în grupe
   1. Puncte acumulate
   2. Meciuri câștigate
   3. Meciuri egale
   4. Jocuri castigate
   5. Jocuri pierdute
   6. Meciul direct
   7. Cel mai mare Break
   8. Cele mai multe Breakuri
   9. Diferența dintre punctele înscrise și punctele încasate
   10. Arbitrajul la masă va fi asigurat de către jucătorii implicați în meci, atunci când nu există un arbitru oficial/desemnat. Echipa/jucătorul  care nu este la rând are rolul de arbitru!
   11. Criteriul de departajare a jucatorilor pentru cel mai mare break/individual

                                                               i.      Valoarea celui mai mare Break

                                                             ii.      Numărul total de Breakuri.

                                                            iii.      Raportul procentual dintre meciurile jucate și meciurile castigate.

                                                           iv.      Raportul procentual dintre jocurile jucate și jocurile castigate.

                                                             v.      Diferența dintre punctele înscrise și punctele încasate.

                                                           vi.      Raportul dintre meciurile directe.

                                                          vii.      Se vor nota Breakurile mai mari sau egale cu 20

 1. Criteriul de departajare a echipelor pentru cel mai mare break/echipă:

                                                               i.      Valoarea celui mai mare Break

                                                             ii.      Numărul total de Breakuri.

                                                            iii.      Raportul procentual dintre meciurile jucate și meciurile castigate.

                                                           iv.      Raportul procentual dintre jocurile jucate și jocurile castigate.

                                                             v.      Diferența dintre punctele înscrise și punctele încasate.

                                                           vi.      Raportul dintre meciurile directe.

                                                          vii.      Se vor nota Breakurile mai mari sau egale cu 20.

TURNEUL PE ECHIPE LA SNOOKER 2016

Sistemul de grupe în funcție de numărul de echipe prezente la Competiție

Nr. Echipe

Grupe

 

Echipe

 

Grupe

 

Echipe

Echipe calificate

Echipe calificate/ grupa

4

1

x

4

 

 

 

 

0

0

5

1

x

5

 

 

 

 

0

0

6

1

x

6

 

 

 

 

0

0

7

1

x

7

 

 

 

 

0

0

8

2

x

4

 

 

 

 

4

2

9

1

x

4

 

1

x

5

4

2

10

2

x

5

 

 

 

 

6

3

11

1

x

5

 

1

x

6

6

3

12

2

x

6

 

 

 

 

6

3

13

1

x

6

+

1

x

7

6

3

14

2

x

7

 

 

 

 

6

3

15

1

x

7

+

1

x

8

6

3

16

4

x

4

 

 

 

 

8

2

17

3

x

4

+

1

x

5

8

2

18

2

x

4

+

2

x

5

8

2

19

1

x

4

+

3

x

5

8

2

20

4

x

5

 

 

 

 

12

3

21

3

x

5

+

1

x

6

12

3

22

2

x

5

+

2

x

6

12

3

23

1

x

5

+

3

x

6

12

3

24

4

x

6

 

 

 

 

12

3

25

3

x

6

+

1

x

7

12

3

26

2

x

6

+

2

x

7

12

3

27

1

x

6

+

3

x

7

12

3

28

4

x

7

 

 

 

 

12

3

29

3

x

7

+

1

x

8

16

4

30

2

x

7

+

2

x

8

16

4

31

1

x

7

+

3

x

8

16

4

32

4

x

8

 

 

 

 

16

4

Parteneri: World Snooker Logo Rst Sigla Tac Biliard Logo Probikers Snooker Club Cluj Image Golden Q IBSF Shender EBSA Logo 260